Otok Rab se s pravom spominje i kao preteča naturizma na Jadranu. Kao službeni početak naturizma na Rabu često se spominje mjesec kolovoz 1936. godine kada je na Rabu boravio engleski kralj Eduard VIII, kojemu su rapske vlasti dopustile da se sa suprugom okupa nag u uvali Kandarola.

Međutim, sigurno je da je naturizam na Rabu znatno ranije počeo. U članku >Trgovina golotinjom< objavljenom u austrijskom privrednom listu >Trend< broj 11/83. navodi se da je naturistička plaža na Rabu službeno otvorena već na prijelazu u ovo stoljeće, te da je osigurano 50 ležajeva u hotelima za naturiste. U istom se članku spominje da je prvu naturističku plažu na Rabu otvorio osobno predsjednik Međunarodnog saveza naturista Richard Ehrman iz Beča 1934. godine.

Naturizam se na Rabu spominje i u napisima Čeha Josefa Hermana 1907. godine, profesora Guntera iz 1912. godine što dokazuje da su Rabljani davno shvatili svijetle perspektive tog za ono vrijeme vrlo smionog pokreta.

 

Poluotok Lopar ima brojne plitke pješčane plaže u mnogobrojnim živopisnim uvalama koje su u ljetnim mjesecima prava meka za tisuće posjetilaca otoka Raba.

Na sjeverozapadnom dijelu otoka nalaze se još dvije veće uvale: Supetarska i Kamporska, s mnogo manjih i većih zatona i uvalica. Možda je najzanimljiviji zapadni dio otoka. Na potezu od rta Kalifront do rta Frkanj nanizano je mnoštvo lijepih uvala pogodnih za kupanje i odmor, a najveće i najljepše su Sv. Mara, Kristofor, Čifnata, Gožinka i Matovica s rtom Suha Punta.

Oko otoka Raba nalazi se veliki broj manjih otočića i školjića, koji uz brojne uvale, uvalice, zatone i dražice pridonose neodoljivom caru ovog zelenog otoka.

Galerija slika plaža >>

 
        © 2011 Croatia Rab - Administrator Andriano Barčić